De ziekte van Parkinson is een ziekte waarover nog veel misverstanden bestaan. Daarom noemen wij in dit artikel 4 misverstanden die we naar onze mening nog te vaak horen en graag uit de wereld willen helpen.

 

1. Parkinson kan spontaan verergeren

Dat de ziekte van Parkinson spontaan kan verergeren is een misverstand. Parkinson is namelijk een progressieve ziekte, waarbij patiënten min of meer in een stabiel tempo achteruit gaan. Krijgt de Parkinsonpatiënt in korte tijd meer symptomen, dan moet er goed gekeken worden naar andere (bijkomende) oorzaken. Bijvoorbeeld blaasontsteking.

 

2. De kans op Parkinson wordt niet groter

Ook dit is een misverstand die wij veel horen als het gaat om Parkinson. Oudere mensen hebben echter een steeds grotere kans op Parkinson. Ook is er een onderzoek dat aantoont dat de kans op het krijgen van de Ziekte van Parkinson de laatste jaren enorm is toegenomen.

 

3. Aantoonbaar met een bloedtest

Er bestaan geen bloedtesten om de diagnose Parkinson te stellen. De diagnose wordt enkel en alleen gesteld in de spreekkamer, op basis van een klinische beoordeling door de neuroloog. Absolute zekerheid over de ziekte van Parkinson kan alleen gegeven worden na onderzoek van de hersenen na de dood.

 

4. Sporten verergert de symptomen

Sporten zorgt er vaak voor dat Parkinson patiënten zich een stuk beter voelen, soms zelfs weer bijna gezond. Echter kunnen de klachten na het sporten voor een korte periode toenemen. Het lichaam gebruikt dopamine tijdens het sporten, daarom kan je van te voren het beste extra medicatie innemen. Natuurlijk in overleg met de neuroloog. Hetzelfde geldt voor als je meer medicatie wilt nemen om de tijdelijk extra klachten te verminderen. Sporten is voor Parkinson patiënten juist goed en wij adviseren om hier zeker mee door te gaan.