In de geschiedenis van de mens is ontzettend veel gebruik gemaakt van diverse soorten metalen. Van de zwaarden en schilden van vechtlieden vroeger, tot de machinale industrie van van nu. Voor van alles zijn verschillende metalen gebruikt. Vroeger was brons een belangrijk metaal. Wat is brons en waarom was het zo belangrijk?

 

De eerste metaal die gebruikt werd, was brons. Het was een een goede vervanger voor steen. Het werd uiteindelijk zoveel gebruikt over de wereld, dat het tijdperk waarin het gebeurde het bronzen tijdperk wordt genoemd. Deze tijd duurde ongeveer van 3000 tot 800 voor Christus. Brons is een legering van koper en tin. Het wordt gemaakt door de metalen te gieten. Omdat de 2 benodigde metalen niet vaak beiden in hetzelfde gebied voorkomen, moest er gebruik worden gemaakt van handel om het brons te kunnen maken.

Het werd vroeger voor van alles gebruikt, bijvoorbeeld voor wapens in de oudheid. Het was een makkelijk toe te passen metaal, omdat door de tin het smeltpunt van brons lager is dan dat van koper. Daarnaast is het minder buigzaam dan koper. Deze eigenschappen maakten het tot een ideaal metaal.

 

Voor meer informatie over brons of andere belangrijke metalen en het gieten van metalen, kijk op cirex.nl