De zoektocht naar een woonruimte staat de laatste jaren al echt bekend als een uitdaging. Waar het natuurlijk iets vanzelfsprekends zou moeten zijn, want iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig. Met name in bepaalde regio’s, zoals rond Amsterdam, is het onmogelijk om een woonplek te vinden. Met name als je niet uit verhouding wil betalen voor wat je krijgt. Omdat de stad zo populair is geworden onder studenten en toeristen, stijgen de prijzen enorm omdat als je er studeert en werkt en dus in de buurt móet wonen, de huurbazen inzien dat je toch wel die prijs betaalt als je geen andere optie hebt. Ter concurrentie stijgen de prijzen in omliggende regio’s ook, en zijn er straks geen betaalbare woningen meer over. Dit hele proces raak je zelf liever niet bij betrokken, maar dat kan de zoektocht wat lastig maken. We geven hier de beste tips!

 

Vertrouw niet iedereen

Mijn eerste tip: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. In mijn eigen zoektocht naar een woonruimte ben ik een aantal makelaars tegengekomen die foutieve informatie gaven over woningen, of woningen probeerden op te leveren waar duidelijke problemen waren (zoals schimmel op het plafond) zonder dat ik het idee krijg dat zij dit op zouden gaan lossen. Bij het opzoeken van de naam vond ik honderden slechte recensies waar stond dat ze bij problemen met leidingen of de cv ketel niet bereikbaar waren, en je als huurder dus diep in de problemen kwam. Doe dus altijd goed je research voor je met iemand in zee gaat.

 

Let goed op bij bezichtigen

Als je eenmaal iets moois hebt gespot en met de makelaar een afspraak hebt gemaakt om te bezichtigen, moet je nog steeds goed op blijven letten. Of de ramen wel goed sluiten, bijvoorbeeld; of je je eigen cv ketel hebt of die deelt met anderen, of de kraan en wc goed werken. Een goede makelaar zal, indien een huis met problemen wordt opgeleverd, natuurlijk helpen deze op te lossen. En als je bijvoorbeeld de vloer niet mooi vindt, of als er helemaal geen vloerbedekking is, kun je altijd voor een mooie prijs laminaat kopen en laten leggen de vloeren outlet. Maar het liefst voorkom je dat er écht veel werk nodig is. Als een huis er slecht aan toe is in bijvoorbeeld de kozijnen of een lekkend plafond kan dat namelijk betekenen dat de boel zo gammel is dat het weer net zo hard achteruit gaat als jij er eenmaal in woont. Let dus goed op, hoe graag je ook snel een nieuwe woonruimte wil – wacht op iets waar je écht blij mee bent!