Het gehoor gaat steeds beetje bij beetje achteruit. Deze achteruitgang die samen lijkt te gaan met ouder worden wordt ook wel ouderdomsslechthorendheid genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen ouderdomsslechthorendheid en bepaalde genen. U kunt het dus erfelijk overnemen van familieleden. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat ons gehoor achteruit gaat. Het gehoor loopt met de jaren telkens wat schade op, denk maar aan luide muziek, gebruik van bepaalde medicijnen.

 

Merkt u dat het gehoor achteruit gaat en moet u binnenkort zelfs geloven aan een gehoorapparaat? Dit is echt niet per se het einde van de wereld. In dit artikel nemen wij u in ieder geval mee in hoe u het eventueel kunt voorkomen.

 

Roken en het gehoor

 

Roken en alcoholgebruik hebben een slechte invloed op ons gehoor. Roken zorgt voor een verminderde bloedtoevoer richting het binnenoor. Rokers die in lawaai werken hebben vaker gehoorverlies dan niet-rokers. Passief roken heeft een grotere kans op slechthorendheid en bij kleine kinderen is het effect twee keer zo groot. Ons voedselpatroon blijkt ook invloed te hebben op het gehoor.

 

(On)gezonde voeding

 

Overmatige consumptie van vetten kan vrije radicalen produceren. Dit kan een verslechtering van het hoorvermogen hebben. Wanneer we erg veel suikers en koolhydraten eten en daarmee meer calorieën binnenkrijgen dan we nodig hebben voor de verbranding. Dan worden deze omgezet in vetten en krijgt u te hoge triglyceridenwaarden in het bloed. Hogere bloedwaarden zorgen ook voor een hoger risico tot ouderdomsslechthorendheid. Een te hoge cholesterolwaarde doet hetzelfde. Door net een cholesterolarm dieet te volgen kan het gehoor aanzienlijk verbeteren. Gezonde vetten beschermen het gehoor tegen aftakeling. Tekorten van sommige vitaminen leiden tot een slechter hoorvermogen.

 

De werking van de hersenen

 

Door de jaren heen kan het zich voordoen dat uw hersenen minder goed in staat is om geluiden te verwerken en andere (onbelangrijke) geluiden kan wegfilteren. Cognitieve processen verlopen minder snel bij het ouder worden heeft dit invloed op de verwerking van spraak en dus ook het verstaan ervan. Het probleem zit hier niet in het oor maar in de werking van de hersenen.

 

Stress

 

Het is ook gebleken dat het hormoon aldosteron een belangrijke rol speelt in ouderdomsslechthorendheid. Hoe meer van dit hormoon mensen in het bloed hebben hoe beter hun gehoor het doen. Stress heeft ook een negatieve invloed op uw gehoor.

 

Er zijn aardig wat factoren die een rol spelen bij zogenaamde slechthorendheid. Naast ouderdomsslechthorendheid zijn er nog veel meer oorzaken en verklaringen. Het ligt dus niet alleen het ouder worden maar ook aan eerder genoemde factoren zoals erfelijkheid, lawaai, medicijngebruik en dieet.

 

Bron: jongesenioren.nl