Een sedumdak is een dak dat begroeid is met vetplantjes. Deze plantjes zijn makkelijk in het onderhoud, en kunnen zelfs het regenachtige klimaat van Nederland aan. Het aanschaffen van een sedumdak is dan ook een mooie manier om een stukje natuur in huis te halen. Lees meer over het sedumdak in dit artikel.
 

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, wat elke soort dakbegroeiing inhoudt. Een sedumdak is de lichtste en dunste soort, omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Qua soort vetplantjes is er wel heel veel keuze: er zijn meer dan 250 soorten.

Het voordeel is dat ze bijna overal op groeien. Ze zijn zowel geschikt voor schuine als platte daken. Wel is de keuze afhankelijk van de ligging van het dak (hoeveelheid zon en schaduw) en de eigenschappen van de plant (winterhard, bloeiperiode).

 

Voor -en nadelen sedumdaken

Een sedumdak is vanwege de begroeiing met vetplantjes makkelijk in het onderhoud, maar is niet geschikt om op te lopen. Wat zijn verder nou de voor- en nadelen van zo’n dak?

 

1. Voordelen

 

– Verhoogde levensduur dak

De beplanting zorgt voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee.

 

– Warmte- en geluidsisolatie

De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van hebt van omgevingsgeluid. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect

 

– Weinig onderhoud

Een sedumdak vraagt niet om veel onderhoud. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Eventueel kan onkruid zo nu en dan verwijderd worden.

 

  1. Nadelen

– Extra gewicht

Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur.

– Lekkages

Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen.