Het assortiment mondkapjes is groot en je kunt een mondkapje met filter kopen, mondkapjes met extra lagen, mondkapjes in allerlei kleuren, mondkapjes met een mooie print, wegwerp mondkapjes, stoffen mondkapjes, enzovoorts. Het is dus goed om even na te denken over welk mondkapje je aan wilt schaffen. In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de mondkapjes, zo lang je maar een mondkapje draagt. De onderstaande informatie is samengesteld voor iedereen die zich afvraagt of een mondkapje met filter kopen een goed idee is.

 

Een mondkapje met filter kopen hoeft niet

Het klinkt misschien vreemd dat er weinig eisen aan de mondkapjes worden gesteld, maar hier is een belangrijke reden voor. In het dagelijks leven zijn niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt, omdat de medische mondkapjes voorraad niet mag worden aangetast. Die mondkapjes zijn voor dokters, zusters, specialisten en ander medisch personeel dat dagelijks met het virus in contact komt. Niet-medische mondkapjes zijn dus voldoende en zo lang je een mondkapje draagt en geen sjaal voor bindt, een bandana- of een spatscherm gebruikt, houd je je aan de verplichting.

 

Hoe werken mondkapjes?

De overheid vindt het dragen van niet-medische mondkapjes dus voldoende. En dat is ook zo in situaties waarin iedereen ze op heeft. Deze mondkapjes zijn een aanvulling op de basisregels en worden ingezet als er extra maatregelen nodig zijn. Dat is dus nu in het OV en in openbare ruimtes het geval. De niet-medische mondkapjes houden het virus tegen als een zakdoek en dat doen ze dus bij de drager. Ze helpen je aanzienlijk minder om het virus op te lopen. Heeft iedereen een permanente zakdoek voor de mond en neus, dan beschermt iedereen elkaar.

 

Wel of niet een mondkapje met filter kopen?

Een mondkapje met filter kopen is dus zeker niet nodig. Maar in sommige situaties is het wel gewenst. Mondkapjes met filter halen namelijk meer deeltjes uit de lucht voordat jij ze inademt. Denk dan aan virussen en bacteriën, maar ook aan uitlaatgassen, vervuiling en stuifmeel. Een mondkapje met filter kopen doe je als jij meer bescherming en gemoedsrust wilt. Dat kan zijn omdat je immuunsysteem zwakker is, maar ook omdat je simpelweg niet ziek wilt worden. Zijn de mondkapjes die andere mensen dragen van voldoende kwaliteit? Worden deze regelmatig gewassen? Worden ze niet te lang gedragen? Dit zijn alle vragen waar jij het antwoord niet op weet en die de veiligheid wel op het spel zetten. Maak zodra jij symptomen hebt die bij corona horen, snel een afspraak voor een Coronatest Nederland.

 

Verschillende soorten mondkapjes met filters

Ga je een mondkapje met filter kopen, dan heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld een stoffen mondkapje met losse filters kopen die je dan in het daarvoor bestemde compartiment doet wanneer jij dat nodig vindt. Er zijn ook mondkapjes met geïntegreerde filters en deze kun je ook wassen en opnieuw gebruiken. Wegwerp mondkapjes met filter bestaan ook en deze kun je vaak wat langer en vaker dragen dan standaard wegwerp mondkapjes. Wat je ook kiest, mondkapjes met filter geven jou wat extra gemoedsrust en dat is in deze tijden geen slecht idee.