We weten allemaal dat gezond eten en genoeg bewegen gezond is voor onze lichaam en geest maar niet iedereen weet wat nou eigenlijk gezond eten en gezond bewegen is. Wanneer je dit niet goed weet kan je last krijgen van lichamelijke en psychische klachten. Zo vergroot je de kans op obesitas, hart- en vaatziektes, hoge of juist lage bloeddruk, pijn aan je lichaam, slecht slapen, depressief en nog veel meer. Hier geen aandacht aangeven is dus geen goed idee, maar hier te veel aandacht aangeven ook niet. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen gezond eten en bewegen zodat je op je gezondheid kan rekenen en de kans op eetstoornissen kan verkleinen.

 

Wat is een eetstoornis?

Eetstoornissen zijn ernstige, complexe en mogelijk levensbedreigende psychische aandoeningen. Ze worden gekenmerkt door stoornissen in gedrag, gedachten en houdingen ten opzichte van voedsel, eten en lichaamsgewicht of vorm. Eetstoornissen hebben nadelige gevolgen voor iemands leven en leiden tot ernstige medische, psychiatrische en psychosociale gevolgen.

Eetstoornissen discrimineren niet en kunnen voorkomen bij mensen van elke leeftijd, gewicht, grootte, vorm, genderidentiteit, seksualiteit, culturele achtergrond of sociaaleconomische groep.

Omdat eetstoornissen steeds vaker voor komt is er nu een eetstoornis kliniek die mensen hierbij kunnen helpen. Maar het is een lastig process waar geen medicijn het probleem kan oplossen.

 

Wat is een eetstoornis kliniek?

Bij residentiële behandeling woon je tijdelijk in een kliniek voor eetstoornissen. Een residentieel behandelprogramma kan nodig zijn als je langdurige zorg nodig hebt voor je eetstoornis of als je een aantal keren in het ziekenhuis bent geweest, maar je mentale of fysieke gezondheid niet is verbeterd. 

De behandeling van een eetstoornis hangt af van de specifieke stoornis en de symptomen. Het omvat meestal een combinatie van psychologische therapie, voedingsvoorlichting, medische controle en soms medicijnen. Deze behandelingen vinden allemaal plaats in dezelfde omgeving waardoor behandeling makkelijker gedaan kan worden. 

Omdat er verschillende soorten eetstoornissen zijn, zijn er ook verschillende behandelingen en tijd duren voordat je verandering zal gaan zien. Zo kan iemand tussen de 3 maanden en 2 jaar in een kliniek zitten. 

 

Hoe herken je of iemand een eetstoornis heeft?

De kans op herstel neemt toe naarmate een eetstoornis eerder wordt ontdekt. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele waarschuwingssignalen van een eetstoornis. Zo kan je veranderingen zien in het gedrag maar ook aan het uiterlijk van de persoon.

Een persoon kan meer gefocust zijn over het aantal calorieën, vetten en koolhydraten wat in het eten zit, ze kunnen het eten afwegen tot een bepaald aantal gram, vinden het niet fijn om te eten waar mensen bij zijn, schrappen een bepaalde categorie voedingsmiddelen, zorgen maken over het gewicht en uiterlijk, frequent diëten, moe voelen, veel overgeven, veel afvallen of juist aankomen in een korte tijd, onregelmatige menstruatie cyclus, duizelig voelen, koud voelen, slaapproblemen, droge huid, en nog veel meer. 

Natuurlijk kunnen deze kenmerken ook op andere ziektes wijzen maar houdt een oogje in het zeil als je iemand kent met meerdere van deze klachten.

 

Soorten eetstoornissen

De drie meest bekende eetstoornissen zijn anorexia, boulimia en binge eating. Maar buiten deze drie zijn er ook nog andere soorten. Zo is er NAO, ARFID, PICA, Ruminatiestoornis, orthorexia en obsessief sporten.