Duitsland mag zich met recht een autoland noemen. Het is één van de landen die de meeste en kwaliteitsvolle auto’s produceert. Het land heeft enkele legendarische automodellen uitgebracht die tot de dag van vandaag tot de top klassiekers behoren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Volkswagen Kever. Het kan daarom ook zijn, dat je om deze reden een leuke auto ziet staan en je graag naar Nederland wilt halen. Dan zul je de auto moeten importeren uit Duitsland. Informeer jezelf wel heel goed over de kwaliteit van de auto en mocht het niet te ver zijn, kan je zelf naar Duitsland rijden om de auto te bekijken en te testen.

 

Hoe importeren?

Er zijn verschillende opties om een auto te importeren uit Duitsland. Wil je of kun je zelf niet teveel regelen rondom de import, dan kun je naar een expert gaan die een en ander voor je kan regelen. Er zijn speciale bedrijven die zich volledig bezighouden met de import, zodat jezelf er geen omkijken naar hebt. Op zich is Duitsland niet zo ver, dus het is ook mogelijk om de auto zelf op te halen. Vergeet niet om een tijdelijk kenteken aan te vragen, want je mag als Nederlands burger in Nederland niet rijden met een auto die op kenteken van een ander land staat. Als je de import uitbesteedt dan zal de expert hier wel aan denken.

 

Wanneer je in Nederland bent gearriveerd met je nieuwe geïmporteerde auto, of je krijgt bericht van de expert waar je de import aan hebt uitbesteed, dat zij de auto in Nederland hebben, dan moet je naar de RDW. Bij de RDW moet je het Duitse kenteken inleveren. Mocht er nog een geldige APK op de auto zitten, dan kan je hen verzoeken om deze APK over te nemen, dat scheelt geld. Anders zal de RDW de auto gaan keuren. Wanneer de keuring is afgerond en de RDW heeft de auto goedgekeurd, moet je naar de belastingdienst. Hier dien je de BTW en de BPM te regelen. Invoerrechten hoef je niet te betalen, want de auto komt uit een EU land.

Heeft de belastingdienst de papier ook akkoord bevonden, dan zul je binnen paar dagen je nieuwe Nederlandse kenteken per post ontvangen. Hiermee kan je nu je kentekenplaten laten maken en kan je met je nieuwe import uit Duitsland legaal de weg op.

 

Voor meer advies, neem gerust contact op met Autobedrijf Otto Voortman