Ingezakte wervels kunnen de gevolgen zijn van osteoporose. Een ingezakte wervel heeft niet meer de normale hoogte omdat deze door zwakte ingedrukt wordt. Wanneer de stevigheid van de wervel aangetast wordt, kan deze door de druk op het lichaam ineen zakken. Voor mensen met een ingezakte wervel kan een kleine extra belasting vaak al te veel zijn. Een ingezakte wervel wordt in medische termen ook wel compressiefactuur genoemd.

 

Wat zijn de gevolgen van een ingezakte wervel

Een ingezakte wervel welke door osteoporose veroorzaakt wordt, kan verschillende nare gevolgen hebben zoals bekneld geraakte zenuwen, uitvalsverschijnselen, pijn in de ledematen en hevige rugpijn. Wat regelmatig gebeurd is dat de pijn langs de ribben verder omlaag uitstralen, hierdoor wordt het steeds moeilijker om de rug te bewegen. Hierbij wordt ook zitten en staan steeds lastiger en pijnlijker, de pijn wordt meestal minder door te gaan liggen. Onverwachte bewegingen kunnen veel pijn veroorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoesten of niezen. Ook persen kan veel extra pijn veroorzaken. De pijn zal uiteindelijk binnen enkele weken weer verminderen en kan na enkele maanden tot een half jaar weer geheel verdwijnen.

Om te achterhalen of iemand een ingezakte wervel heeft, wordt er een een röntgenfoto of een DEXA-meting met VFA gemaakt.

Wanneer iemand een ingezakte wervel heeft, zal dit ook zo blijven. Het lichaam kan dit niet uit zichzelf herstellen. Bij een ingezakte wervel wordt als behandeling vaak bedrust in combinatie met medicijnen voorgeschreven. Daarnaast kan er ook een operatie plaatsvinden wanneer er blijvende pijn is.

 

Voorkomen van ingezakte wervels

Ingezakte wervels worden vaak veroorzaakt door osteoporose, wat ook wel bekend staat als botontkalking. Meestal wordt deze aandoening pas ontdekt, wanneer er verschillende klachten van osteoporose worden herkend. Bij botontkalking worden de botstructuur minder sterk, waardoor er sneller botbreuken kunnen plaatsvinden. Om ingezakte wervels en botbreuken te voorkomen is het belangrijk om goed te blijven bewegen en de juiste voeding te eten.