De tijd staat niet stil, dat geld natuurlijk ook voor medische ontwikkelingen. Als we het vergelijken met nog maar 30 jaar geleden zijn er weer enorme sprongen gemaakt op medisch gebied. Er zijn nieuwe behandelmethoden bijgekomen, nieuwe preventiemethoden en nieuwe methoden om bepaalde aandoeningen of ziektes sneller te kunnen zien. Zo heeft de wereld van de fysiotherapeut ook zeker niet stilgezeten. Er zijn diverse nieuwe technologieën bijgekomen die ervoor moeten zorgen dat je weer beter kan genieten van jouw bewegingsapparaat. Want wanneer fanatiek sporten steeds populairder wordt, zo worden de kwantiteit blessures vaak ook hoger. In deze blog ga ik je wat meer vertellen over verschillende behandelmethoden.

 

Dry Needling

Dry Needling Enschede. Dry Needling wordt vaak toegepast in de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden de spieren aangeprikt en raken deze zo snel en langdurig ontspannen. Tijdens de behandeling wordt er een ‘droge’ naald in een triggerpoint in de pijnlijke spier geprikt. Op deze manier ontspan je je spieren en kunnen klachten als rug- en nekpijn, schouderpijn en armpijn verdwijnen. Triggerpoints zijn hierbij veelal de bron van pijn in gewrichten, die wordt aangezien voor artritis, pees- of slijmbeursontsteking.

 

Shockwave therapie.

Bij Shockwave Therapie wordt er met behulp van een apparaat dat geluidsgolven uitzendt bepaalde druk door de huid gestuurd. Deze wordt gestuurd naar de plek waar de blessure zit. Dit zorgt ervoor dat het genezingsproces versneld wordt, de stofwisseling wordt gestimuleerd en de bloedcirculatie wordt verbeterd. Tevens worden er op deze manier verkalking afgebroken. Deze behandeling is veelal gericht op het simuleren van het eigen herstelvermogen van het lichaam.

 

EPTE

EPTE staat voor percutane elektrolyse therapie. De behandeling met percutane elektrolysetherapie is snel, effectief en brengt minimale pijn met zich mee. De behandeling met percutane elektrolysetherapie houdt in dat een korte wisselstroom rechtstreeks op beschadigd zacht weefsel wordt aangebracht via een acupunctuurnaald, waardoor het weefsel wordt hersteld. Percutane elektrolyse-therapie bevordert de genezende reactie van ons lichaam in het behandelde gebied. Percutane elektrolysetherapie is effectief voor de behandeling van spier- en peesproblemen bij alle soorten patiënten, van topsporters en professionele sporters tot mensen met alledaagse verwondingen.

 

Echografie

Echografie is wellicht niet de nieuwste behandelmethode, maar zeker wel een belangrijke. Echografie is een vorm van behandeling die werkt door middel van hoogfrequente geluidsgolven om blessures en pijn in spieren, pezen en zachte weefsels te behandelen. De fysiotherapeut kan de lengte en frequentie van de geluidsgolven veranderen en manipuleren, zodat deze zich op het juiste gebied richten en het gewenste effect bereiken. Echografie verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de celactiviteit, wat het genezingsproces versnelt en pijnverlichting geeft door ontstekingen te verminderen.

Bovenstaande behandelmethoden zijn maar een greep uit de diverse specialisaties die een fysiotherapeut kan uitoefenen. Wil je meer informatie over de verschillende behandelingen, zoek dan je lokale fysiotherapeut op.