Een jubileum is de gelegenheid bij uitstek om eens goed uit te pakken met originele jubilieumcadeaus. Bedenk daarbij dat het bij jubileumcadeaus niet alleen om het cadeau zelf, maar ook om de beleving gaat.
jubileum

 

WAT IS EEN JUBILEUM?

Een jubileum is een herdenkingsfeest aan iets wat een bepaald aantal jaren gebeurd is. De toestand die destijds ingezet is, moet nog wel steeds voortduren. Je zit niet te wachten op jubileumcadeaus wanneer je 10 jaar geleden getrouwd bent, maar ondertussen alweer gescheiden. Dit is immers geen reden om een feest te vieren. Niet alleen huwelijken, maar ook langdurige dienstverbanden worden vaak herdacht met een jubileum. Bij sommige bedrijven worden er dan vaste jubileumcadeaus gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een vulpen met inscriptie, of aan een gouden horloge. Maar wist je dat de koningin vroeger standaard lintjes uitdeelde aan ambtenaren die 40 jaar in dienst waren? Dergelijke jubileumcadeaus waren alleen voorbehouden aan burgers die in overheidsdienst waren. Ambtenaren bekleedden destijds een uitzonderingspositie met veel maatschappelijk aanzien.

 

HOE VIEREN WE EEN OFFICIEEL JUBILEUM?

In overheidskringen worden jubilea nog steeds officieel gevierd. De mariniers- of politiekapel komt dan spelen, en er is een bepaald ceremoniëel om de jubileumcadeaus te overhandigen. Bij de lintjesregen liggen de lintjes op een donkerblauw satijnen kussen, wat door een geüniformeerde ambtenaar met smetteloos witte handschoenen wordt aangereikt.
Niet alleen van personen, maar ook van een organisatie kunnen we een jubileum vieren. Bij het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in 2013 kwamen de Tamboers & Pijpers (trommelaars en fluitisten) acte de presence geven voor o.a. het Reveille en de Aubade. Een dergelijk jubileumfeest duurt wekenlang. De jubileumcadeaus zijn dan voor alle werknemers: zowel voor de mariniers zelf, als voor de burgers in civiele dienst op kantoor.

 

EEN PERSOONLIJK JUBILEUM

Als we zelf thuis een jubileumfeest vieren, hoeft het allemaal niet zo officiëel. Ook voor collega’s onderling op kantoor staat het plezier voorop. Het feest is het allerbelangrijkste. Collega’s en vrienden verzamelen herinneringen en maken aan de hand daarvan een lied of een sketch. Een klein grapje mag best, maar ga nooit te ver: het jubileum moet altijd een positieve klank houden. Kies jubileumcadeaus die bij het feest horen. Voor een huwelijksfeest behoren reizen tot de meest populaire jubileumcadeaus, vooral als de bestemming hetzelfde is als die van de huwelijksreis. Dit is echter zo’n duur cadeau dat de echtelieden hier beter zelf voor kunnen sparen, behalve als ze een omvangrijk nageslacht hebben die de kosten kunnen delen.

 

JUBILEUMCADEAUS UITZOEKEN

Een partytent mag natuurlijk nooit ontbreken als je je jubileum niet in het water wilt zien vallen. Ballonnen zijn leuk, vooral als er LED-lampjes in zitten. Dit zijn veilige en sfeerverhogende jubileumcadeaus. En wat gaat er gegeten worden? Misschien wil je de jubilarissen helpen met de catering en schaf je een hartjes wafelijzer aan. Begin wel thuis al met de wafels, want anders ben je op het jubileum zelf alleen bezig met het bakken. Verras elkaar ook eens met een chocoladefontein als je in intieme kring een jubileum wilt vieren. De gebeurtenis hoeft niet iets groots te zijn. Er is altijd wel een reden om een jubileum te vieren, bijvoorbeeld dat het precies 123 dagen geleden is dat jullie elkaar hebben ontmoet. Jubileumcadeaus die hierbij passen moeten vooral romantisch zijn, dus geef vooral geen gereedschapsset of digitale thermometer. Kies liever voor iets kleins en symbolisch om jullie jubileum in stijl te vieren.

 

FOUTE JUBILEUMCADEAUS

Gedenkwaardig is het verhaal van de man die dacht grappig te zijn, en zijn vrouw op hun 20-jarig huwelijksfeest een doos schoonmaakmiddelen gaf omdat ze zo van schoonmaken hield. De man had hier zelfs een gedicht over gemaakt zodat hij deze “jubileumcadeaus” en plein public aan zijn vrouw kon overhandigen. Zijn echtgenote voelde zich hierdoor zo vernederd dat zij huilend wegliep van het feest. Of hun huwelijk dit feest overleefd heeft is niet bekend.