Het kiezen van de muziek voor de uitvaart van een dierbare is een belangrijk en betekenisvol onderdeel in de voorbereiding op de uitvaartdienst. Niets maakt de uitvaartplechtigheid zo persoonlijk als de keuze in muziek. Muziek kan troost bieden, verwoorden wat we niet weten te zeggen en onze emoties draaglijk maken. Terwijl sommigen de keuze maken voor kerkgezang, en anderen weer voor pop ballads, blijft klassieke uitvaartmuziek voor velen een populaire keuze. In dit artikel drie prachtige klassieke muziekstukken die goed gebruikt kunnen voor een uitvaartdienst.

 

 

1. Nimrod (from Enigma Variations) – Edward Elgar

 

De Enigma Variations zijn 14 muzikale composities ter ere van Elgar’s meest dierbare vrienden en familieleden. Variatie IX, ook wel bekend als Nimrod, is een compositie die is opgedragen aan Augustus J. Jaeger. Jaeger hielp de componist Elgar door zijn meest duistere periodes van zelftwijfel en depressie. Nimrod is en blijft voor velen een favoriet stuk om te gebruiken als uitvaartmuziek. Luister hieronder maar waarom:

 

2. Canon in D – Johann Pachelbel

Canon in D werd ergens tussen 1680 en 1706 gecomponeerd door de Duitse componist Pachelbel. Na het aanvankelijke succes, ging Canon in D uit de mode en werd het pas echt herontdekt in de jaren ‘60. Het muziekstuk van Pachelbel werd vanaf de jaren ‘60 een favoriet voor trouwerijen en uitvaarten, dankzij zijn krachtige crescendos en prachtige harmonieën.

 

3. Adagio for Strings – Samuel Barber

Mogelijk een van de meest hartverscheurende stukken moderne klassieke muziek, werd Adagio for Strings ten gehore gebracht tijdens de uitvaarten van Albert Einstein en Grace Kelly. Het muziekstuk werd ook op televisie uitgezonden bij het overlijden van belangrijke figuren als John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt en Princess Diana. Daarnaast werd Adagio for Strings gebruikt in de film Platoon uit 1986 en is sindsdien vaak te horen geweest in een ontelbaar aantal films en TV-series. Daardoor is het stuk bijna een synoniem geworden voor verdriet en rouw.

 

 

Wilt u nog meer advies en praktische hulp bij het uitkiezen van de juiste rouwtekst, gedicht of muziekstuk? Neem dan gerust contact op met Uitvaart in Hengelo.