Rugklachten komen regelmatig voor op oudere leeftijd. Het gebrek aan training zorgt ervoor dat de rug- en buikspieren niet sterk genoeg zijn om onze rugwervel te ontlasten. Hierdoor wordt deze ongemerkt vrij zwaar belast. Er wordt al snel te zwaar in een verkeerde houding getild.

 

Naar de dokter

Bij ernstige rugklachten is het raadzaam om een huisarts te bezoeken. Aanhoudende klachten kunnen voor problemen zorgen en dit kan tevens een indicatie zijn van slijtage aan de wervel of tussenwervelschijven. Zorg dus dat je hier op tijd bij bent.

 

Nachtelijke ondersteuning

Onze rug moet ‘s nachts herstellen van de dagelijkse activiteiten. Het moment dat we slapen is dus een herstelperiode die we goed moeten benutten, zodat onze rug de tijd heeft om optimaal te herstellen. Hiervoor is het wel van belang dat je rug en nek in een correcte houding liggen. Bij een correcte lichaamshouding tijdens de slaap kunnen je spieren ontspannen en zul je minder klachten ondervinden. Bij een verkeerde houding lig je tussen de 6 en 8 uur in een houding waardoor klachten enkel toe zullen nemen.

 

Een goede ondersteuning wordt verzorgd door een goed bed in combinatie met een goed hoofdkussen. Het hangt een beetje van je lichaamsbouw af wat voor soort bed je nodig hebt. Een goed bed zorgt voor ondersteuning enerzijds en voor het afnemen van druk anderzijds.

 

Een goede ondersteuning komt niet alleen van een matras of lattenbodem. Deze twee gecombineerd zorgen voor de basis. Daarnaast zorgt een hoofdkussen voor ondersteuning van de nek. Er zijn drie verschillende slaaphoudingen en op basis daarvan moet je het juiste hoofdkussen kiezen. Als je hier meer over wilt weten dan kun je hier klikken.

 

Advies

Onze rug is belangrijk, zorg er dus goed voor. Laat jezelf goed adviseren en informeren over een bedcombinatie die voor jou geschikt is. Houd hierbij rekening met de combinatie die de beste ondersteuning biedt voor jouw slaaphouding en postuur, maar kies ook een hoofdkussen wat bijdraagt aan een correcte slaaphouding. Je zult snel merken dat je minder klachten hebt na het slapen. Advies bij rugklachten is om eerst langs de huisarts te gaan om je klachten te bespreken voordat je een ander bed aanschaft.