Het zal niemand zijn ontgaan dat Covid-19 ontzettend veel gevolgen heeft (gehad) voor onze samenleving. Hoewel we allemaal hard zijn geraakt door deze crisis is er ook een relatief verborgen groep die hier veel onder te lijden heeft. Hiermee bedoelen we natuurlijk de ouderen.

 

Al heel vroeg na de eerste uitbraak in Nederland werden de ouderen en andere kwetsbaren in onze samenleving in bescherming genomen. Mensen werden geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. En zelfs nu, terwijl er meer ruimte is voor versoepelingen, blijft deze groep kwetsbaar. Daarom is het voor ouderen nog steeds niet vanzelfsprekend om er even op uit te gaan, een boodschapje te doen of simpelweg hun eigen kinderen en (achter)kleinkinderen te zien. Dit heeft veel mentale gevolgen. Natuurlijk kun je als oudere supermarkt bestellen online om een tripje naar de supermarkt te voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je gelukkig blijft? In dit artikel geven we enkele tips voor ouderen in tijden van corona.

 

Zoek naar een luisterend oor

 

Het grootste voordeel van onze gedigitaliseerde samenleving is dat er momenteel veel meer mogelijk is, zelfs wanneer we niet fysiek in contact kunnen zijn. Zo is het mogelijk om regelmatig kinderen en kleinkinderen te bellen of zelfs via een smartphone te Facetimen. Heb jij geen directe mensen om je heen die je kunt raadplegen? Dan zijn er ook verschillende telefonische hulplijnen beschikbaar.

 

Speciaal voor ouderen is de telefonische hulplijn ANBO in het leven geroepen. Ouderen die alleen thuis zitten of zich ongerust voelen kunnen hier contact leggen en van een luisterend oor genieten. Het is tevens voor mensen in de omgeving mogelijk om een lieve videoboodschap in te sturen en zo de ouderen een hart onder de riem te steken.

 

Schroom je vooral niet om deze telefonische hulplijnen in te schakelen. Al kom je maar met de vraag: ‘wat eten we vandaag?’ Niets is te gek. Als je het even niet meer weet, bel dan gewoon!

 

Beperk bezoekjes naar buiten

 

We begrijpen heel goed dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Je kunt gewoon niet continu toekijken hoe iedereen om je heen gewoon door lijkt te gaan en jij stilstaat. In huis verblijft, je eenzaam voelt. Toch is het verstandig om nog even vol te houden. Ouderen behoren tot een enorme risicogroep. Het risico dat je het coronavirus oppikt is simpelweg te groot. Probeer daarom manieren te vinden om het bezoek naar buiten zoveel mogelijk te beperken.

 

Zorg er daarnaast voor dat het binnen zo leuk mogelijk blijft. Kies bijvoorbeeld een keer voor eten bestellen bij Butlon.com en geniet van de heerlijkste maaltijden die contactloos thuis worden bezorgd. Wil je het nog gezelliger maken en kijk je er tegenop om alleen te eten? Plan dan eens een Facetime meeting met familie en vrienden tijdens het eten. Zo voelt het toch een beetje alsof jullie samen dineren.

 

Probeer daarnaast eens een hobby op te pakken. Vond je het vroeger heerlijk om creatief bezig te zijn? Kies er dan voor om hier weer mee aan de slag te gaan. Ga indien mogelijk aan de slag in de tuin, start een eigen moestuintje of begin met puzzelen. Wees creatief bij het bedenken van leuke dingen die je thuis kunt doen.

 

Ontvang bezoek enkel onder strenge maatregelen

 

Natuurlijk kan de overheid ook niet van ouderen verwachten dat ze gedurende de hele coronatijd alleen thuis blijven. Dit is ook voor de mentale gezondheid geen goed plan. Wil je toch bezoek ontvangen? Zorg dan dat je enkele maatregelen neemt. Bespreek telefonisch of het bezoek gezond is en ga indien mogelijk zoveel mogelijk buiten zitten op minimaal 1,5 meter afstand.

 

Maak gebruik van food delivery Amsterdam of eten bestellen enschede en organiseer zo een klein diner buitenshuis. Al is het maar één keer in de maand, het zal je enorm veel rust geven!