Goed herstellen van een operatie hangt af van hoe zwaar de operatie is geweest en wat voor lichamelijke gevolgen dit heeft. Als de operatie gedaan is wordt je naar een verkoeverkamer verplaatst waar een verpleegkundige jou in de gaten houdt terwijl je van de operatie bijkomt. Afhankelijk van de operatie zal je hierna naar de verpleegafdeling gaan of naar de IC (Intensive Care). Bij veel operaties is er nog veel nazorg nodig, het ziekenhuis zal zo snel mogelijk proberen jou te ontslaan, aangezien het verblijf en de zorg veel geld kost. Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om het herstellen van een operatie.

 

Thuiszorg/mantelzorger

Als de arts heeft bepaald dat u naar uw opname naar huis mag en thuiszorg nodig heeft dan moet dit voor het ontslag geregeld zijn. De verpleegkundige zal met bespreken wat voor zorg u nodig heeft en zal u aanmelden bij een thuiszorgorganisatie van uw keuze. De zorg zal hierbij gericht zijn om het zoveel mogelijk zelfstandig functioneren passend bij uw situatie. Als er alleen sprake is van een herstel dan zal deze zorg tijdelijk zijn, mits de beperkingen blijvend zijn zal er een passend zorgplan worden opgesteld. Het kan ook voorkomen dat het huis zich niet leent om er goed te kunnen herstellen, vaak wordt er dan gebruik gemaakt van een herstellingsoord.

 

Herstellingsoord

Wanneer de thuissituatie niet ideaal is om goed en rustig te kunnen herstellen, dan is een herstellingsoord of zorghotel een goede oplossing. Hier zijn verpleegkundigen dag en nacht aanwezig, ze bieden de benodigde zorg als u revalideert of herstelt. Je kan hier ook paramedische zorg krijgen, denk hierbij aan fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Specialistische zorg is dan weer niet mogelijk, hiervoor moet u naar een gespecialiseerde instelling. In een herstellingsoord zal je in compleet gemeubileerde kamers verblijven en maaltijden van hoge kwaliteit geserveerd krijgen. Meestal liggen de zorghotels in mooie omgevingen waar mensen ook goed kunnen ontspannen, het komt ook vaak voor dat de partner van de betreffende patiënt een tijdje erbij komt wonen, het kan zo ook een kleine vakantie zijn.

 

Specialistische revalidatiezorg

Hierbij is het nodig om constant specialistische zorg te hebben om te proberen om de mensen zo snel mogelijk weer terug de maatschappij in te krijgen. Als het gaat om herstellen na een operatie gaat het vaak om een niet-neurologische revalidatie. Dit zijn klachten waarvan de oorzaak niet in de hersenen ligt, bijvoorbeeld voor mensen met reuma, mensen die een hartaanval hebben gehad of mensen die een amputatie hebben ondergaan.