Een ergotherapeut is iemand die mensen met lichamelijke of psychische klachten helpt om hun dagelijkse leven meer draagzaam te maken. Dit kunnen  diverse klachten zijn.

 

Kan je door lichamelijke of psychische klachten niet meer doen wat je voorheen wel altijd kon? Dan kan een ergotherapeut misschien een oplossing bieden. Een ergotherapeut bied diensten aan huis aan om je dagelijkse activiteiten weer zelfstandig uit te voeren.

 

Hierbij moet je denken aan oefeningen, praktische tips en adviezen over hulpmiddelen om beweging te stimuleren. Een ergotherapeut werkt meestal in een revalidatie centrum, ziekenhuis, zorg-of verpleeghuizen, eigen praktijk of in de wijkverpleging. Ergotherapie voor ouderen komt vaak voor.

Bij wat voor klachten kan je een ergotherapeut inschakelen?

Ergotherapeuten zijn er voor mensen die de onderstaande activiteiten niet goed meer kunnen uitvoeren:

 

  • * Verzorging en huishouden, zoals opstaan, aankleden, wassen en koken.
  • * Hobby’s en vrije tijd, schrijven, tuinieren, kluswerk aan huis.

Ook kunnen ergotherapeuten meedenken voor eventuele aanpassingen aan het huis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de douche of wc moet worden aangepast.

 

En goede ergotherapeut kijkt naar de persoonlijke situatie, welke middelen zijn er nodig om de situatie beter te maken? Moeten er vaardigheden worden geoefend of is dat doel ook haalbaar met praktische tips? Dit advies kan bestaan uit verschillende (lichamelijke) oefeningen, tot tips om diverse lichamelijke activiteiten gemakkelijker te maken, zoals aantrekken van schoenen met schoenlepels.