Maculadegeneratie ook wel MD genoemd is slijtage van het netvlies. Een veelvoorkomende oogaandoening bij oudere mensen waarbij de gezichtsscherpte afneemt.

Via de pupil komen beelden van buitenaf op het netvlies terecht. De macula is het centrale deel van het netvlies waarmee we scherp zien en details kunnen waarnemen. In de macula bevindt zich het grootste aantal van het type lichtgevoelige cellen dat contrast en kleuren kan waarnemen: de kegeltjes. De macula maakt het onderscheiden van details mogelijk. De macula zorgt er bijvoorbeeld voor dat men kan lezen, televisiekijken, autorijden of iemands gezicht kan herkennen.

Maculadegeneratie ontstaat wanneer de kegeltjes in de macula afsterven. Dit veroorzaakt een achteruitgang van het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien. Bij maculadegeneratie ontstaan klachten in het midden van het blikveld.

 

Mensen met MD ervaren de volgende klachten:

  • Rechte lijnen worden krom
  • Een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek zien
  • Minder scherp zien
  • Slechter contrast zien
  • Kleuren worden vager

 

De symptomen van maculadegeneratie hebben allemaal te maken met een verandering en achteruitgang van het gezichtsveld. En dan met name van het centrale zien. Onder het centrale zien verstaan we het richten en scherpstellen van onze blik op een bepaald punt. Dat kan dichtbij zijn, zoals op een boek, maar ook veraf, bijvoorbeeld op een verkeersbord. Maculadegeneratie geeft geen pijnklachten. Ook zijn de ogen niet geïrriteerd; ze tranen niet en zijn niet rood. Aan de buitenkant is dus niet te zien dat iemand maculadegeneratie heeft.

 

Er bestaat droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie. De meeste patiënten met MD hebben droge maculadegeneratie. De ziekte is een sluipend proces, waardoor patiënten zich zelden in een beginstadium bij de oogarts melden. Een behandeling is er nog niet. Studies hebben aangetoond dat gezonde voeding de macula mogelijk kan beschermen. Vooral groenten als boerenkool, spinazie, broccoli, groene erwten, paprika en tomaat zouden de achteruitgang bij maculadegeneratie mogelijk kunnen vertragen. Gezonde voeding wordt aangeraden. Ook kunnen voedingssupplementen een vertragende werking hebben op het voortschrijdende degeneratieve proces van droge maculadegeneratie. Zo zijn er voedingssupplementen met alle ingrediënten in de juiste samenstelling voor mensen met maculadegeneratie. De oogarts kan hierin adviseren.