Als oudere die slecht ter been is of fysieke gehandicapte heb je veel problemen met leven in een vertrouwde omgeving dat niet is aangepast naar jouw situatie. Hierdoor is mobiliteit in en rondom het huis een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in huis geworden.

 

Jouw situatie

Het leven in en rondom het huis wordt moeilijker als je minder mobiel bent. Huizen die niet zijn aangepast hierop kunnen veel obstakels laten zien waardoor vrij bewegen minder mogelijk is.

 

Top 5 van meest voorkomende obstakels in huis:

  1. drempels zijn te hoog
  2. doorgangen zijn te smal
  3. vloeren liggen op ongelijke hoogte
  4. woning heeft meerdere verdiepingen
  5. ruimten zijn te krap (bijv. toilet)
  6. Tuindeuren te zwaar om te openen

Gewenste situatie

Het liefst ben je mobiel genoeg om overal in het huis te komen zodat je veel zelfstandigheid houdt in het dagelijks leven. In veel situaties is dit mogelijk.

 

Voor de mobiliteit van verplaatsing over verschillende vloerhoogten of verdiepingen in en rondom het huis moet er gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen. Deze assisteren in het verplaatsen als je slecht ter been bent of wanneer je volledig niet kan lopen of staan.

De oplossing

Voor elke ruimte of thuissituatie is er een oplossing toe te passen dat helpt bij het mobielvriendelijk maken van elke woning en de ruimten daarbinnen.

 

Traplift

De meest voorkomende hulp is te vinden in de traplift. Langs de wand van de trap naar een bovengelegen etage kan een traplift geïnstalleerd worden. De zitting waarop je gaat zitten is gemonteerd aan een rail langs de wand dat je omhoog of omlaag brengt.

 

Plateaulift

Een plateaulift is een type lift wat wordt gebruikt voor het verplaatsen van een rolstoelgebruiker naar een andere vloerhoogte wanneer er sprake is van ongelijke vloerhoogten. Meestal bestaat de toegang naar de andere vloerhoogte al uit een paar treden en daarnaast wordt dan de plateaulift geïnstalleerd.

 

Hefplateau

Een hefplateau werkt hetzelfde als een plateaulift maar dan met het karakter van een traplift. Dit plateau voor de rolstoelgebruiker gaat via een rail langs de wand omhoog of omlaag.

 

Flexstep

De Flexstep heeft dezelfde werking als een plateaulift met als voordeel dat deze uit een trap met een paar treden bestaat en kan worden omgezet naar een plateaulift.

 

Huislift

De huislift is er ook voor beide soorten van immobiliteit. Van alle hulpmiddelen is deze lift ook echt een personenlift maar dan meer op schaal gemaakt. Met deze lift kun je verplaatsen vanuit de woonkamer naar een bovengelegen ruimte zoals de slaapkamer.

 

Zweeflift

De zweeflift is er vooral voor de compleet immobiele mensen. Deze lift soort bestaat uit een railsysteem dat aan het plafond is bevestigd door het hele huis kan worden aangelegd. Hierbij hang je met een zitting of rolstoel aan een tuig dat via de rail verplaatst wordt.