Iedereen komt uiteindelijk op een leeftijd waarop alles wat je voorheen altijd zelfstandig kon wat moeilijker gaat worden. Bij de een is dat eerder dan bij de ander. Het is natuurlijk ook afhankelijk van je huissituatie of je hier drastische veranderingen in gaat merken.

 

Als je samen met je partner woont en een van jullie wat minder kan dan de ander, kan dit vaak nog wel zonder jullie hiervan echt hinder ondervinden. Door elkaar te helpen is het vaak mogelijk om gezamenlijk lang zelfstandig te blijven wonen. Maar wat als een iemand overlijdt en de ander dus alleen achter blijft? In hoeverre is het dan mogelijk om alleen te blijven wonen. Misschien is dit nog niet iets waar je aan wilt denken of waar je nog niet aan hoeft te denken omdat het nog niet voorkomt bij je ouders of bij jezelf.

 

Ondanks dat het misschien nog niet aan de orde is, is het handig om te weten welke opties er zijn. Ook is het handig om te overleggen wat de wensen zijn van je naasten.

Heeft er iemand in je naaste omgeving mantelzorg nodig?

 

In het geval dat een naaste van je mantelzorg nodig heeft, dan zijn er verschillende optie. Het hangt er van af waarom iemand mantelzorg nodig heeft, is dit omdat diegene oud is en mantelzorg nodig heeft tot de laatste dag van zijn of haar bestaan of is iemand aan het revalideren. Bij revalidatie is mantelzorg gericht op een herstel en wordt de mantelzorg naarmate de revalidatie vordert steeds minder. Bij een ouder iemand die achteruit gaat, wordt de mantelzorg uiteraard steeds meer en zwaarder. Je kunt zelf kiezen om mantelzorger te worden of je besteedt de mantelzorg uit aan een organisatie.

 

Zelf mantelzorger worden

Als er iemand in je naaste omgeving mantelzorg nodig heeft, wil je dit misschien wel zelf doen? Als je de mogelijkheid en tijd hebt om je naaste te verzorging is dit natuurlijk een oplossing wat vaak een voorkeur heeft van de hulpbehoevende. Zo kan diegene in ‘eigen’ cirkel mantelzorg ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om een mantelzorgwoning te kopen en deze tijdelijk gebruiken als woning voor de hulpbehoevende of voor de mantelzorger. Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen erf gelden andere regels dan bij andere huisvesting.

 

Het kopen van een mantelzorgwoning

Het kopen van een mantelzorgwoning is een van de oplossingen als je mantelzorg wil verlenen en dus de afstand van de hulpbehoevende en de mantel zorgende zo klein mogelijk wilt houden. Aangezien je een mantelzorgwoning koopt voor tijdelijk gebruik is het mogelijk om na het gebruik, de woning weer te verkopen. Het vastleggen van koopcontracten kun je doen bij een Notaris. Een Notaris heeft alle kennis over het kopen en verkopen van huizen.